Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Rekenen, rekenen, rekenen 

Onder de huidige omstandigheden gaat het voor de meeste horecaondernemers over: hoe houden we het hoofd nog boven water. Het perspectief is nog onduidelijk maar er zal komende maanden een eind komen aan de horecasluiting. De sluiting wordt waarschijnlijk opgevolgd door een periode van beperkte openstelling zoals we dat vorig jaar hebben gezien (max 30 mensen binnen en om 22.00 uur sluiten). Daarna de stap naar 1,5 meter afstand, 50 personen binnen en 00.00 uur dicht, en zo stapsgewijs steeds een beetje verder. Hoe lang iedere stap duurt is niet duidelijk, wel kun je bepalen welk effect dat heeft op je omzet en vooral ook op je liquiditeit. Welke scenario’s zijn denkbaar en wat zijn daar de gevolgen van? Kortom, het is tijd voor rekenen, rekenen, rekenen.  

Niemand wil de handdoek in de ring gooien, maar als je kiest voor het opmaken van de laatste buffers, aanspreken van privé spaargelden of op zoek gaat naar overbruggingsleningen, reken dan wel alles goed door. En reken daarna nogmaals door, tot je zeker weet dat je de extra schulden weer kunt aflossen en de spaarreserves weer kunt opbouwen. Inzicht in de actuele financiële situatie is belangrijker dan ooit. Zorg dat de administratie op orde is, de rekening courant positie kraakhelder, schuldeisers allemaal in beeld zijn, betalingsregelingen op een rij staan en de steunpakketten duidelijk zijn. En blijf realistisch over de capaciteit die naar binnen mag en de bijbehorende verwachting van de omzet, want de situatie van 2019 is komt ook richting het eind van het jaar waarschijnlijk nog niet in zicht. 

Mocht u hulp nodig hebben, neem dan contact op met degene die uw administratie doet. Indien u met een onafhankelijke partij wilt sparren kunt u altijd contact met mij opnemen! 

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.comtelefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche. 

Meer Nieuws
7 januari 2022 - Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden...
Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste...
De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de...
Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te...
De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te...
22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers...
8 februari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens...
13 november 2020 - Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
14 mei 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
9 april 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...